13 + 1 vagyonos tipp
Az elmúlt évet végigküzdöttem az adóhatósággal vagyongyarapodás ellenőrzési ügyekben - ez a küzdelem persze ma is tart, jellemzően már a bírósági fronton. A 2007-es év mindenki számára nagy tanulságokkal szolgált. Az adózók megfontoltabbak lettek magánpénzügyeik intézésében és a vállalkozásvezetésben egyaránt. Ügyvédek, adótanácsadók, könyvelők is nagyobb tapasztalattal várják a következő rohamot. Persze az adóhatóság is rengeteg gyakorlati ismerettel gazdagodott a témát illetően - az ő munkájuk a rendkívüli kampány üzemmódról 2008-ra és a következő évekre ugyan átáll a normál üzemmódra - de ez az ellenőrzés típus kiemelt helyre került az adóhivatal munkájában. Saját tapasztalataimat foglalom itt össze 13 + 1 jótanácsban. Ezek nem csak azokat érintik, akik éppen megkapták az APEH értesítését és ellenőrzés alatt állnak - ugyanolyan lényeges lehet azoknak, akik úgy szeretnék szervezni életüket, hogy ne legyen félnivalójuk egy ilyen jövőbeni APEH értesítőtől.

 

 1. Magániratait - bankszámlakivonatait, szerződéseit - őrizze meg, ne csak 5 évig, tovább is. Még a gyerekeknek is szükségük lehet rá.
 2.  

 3. Gondolkodjon, legyen tájékozott a saját ügyében - mind a múltbeli tényeket, mind pedig a jogait illetően. Hozza magát olyan felkészültségi helyzetbe - hogy egyszerűen ne maradjon tere a meglepetésnek.
 4.  

 5. Ha bizonytalanságot érez az adóellenőrzésbeni jogait, kötelezettségeit, az eljárás menetét, vagy akár a vizsgálandó tényeket illetően - mindenképpen forduljon ügyvédhez, és az eljárás során is vegye igénybe az ügyvédi képviseletet.
 6.  

 7. Induljon ki abból, hogy az ellenoldalnak Önről már az ellenőrzés kezdeti szakában széles körben állnak rendelkezésére személyes vagyoni-pénzügyi információk, és megvannak a lehetőségei a további információszerzésre is. Miután azonban az adóellenőrzés nem büntetőeljárás, ahol a gyanúsított csak a végén tekintheti meg az ellene folyó eljárás iratait - Önnek adózóként joga van a saját adóellenőrzésében az eljárás bármely szakában - akár a legelején - az iratokba betekinteni, minden kérdésben felvilágosítást kérni, és megkérdezni azt is, hogy mi volt az ellenőrzésre történt kiválasztása ténybeli alapja.
 8.  

 9. Általában meggyőzőbb, ha az ellenőrzés minél korábbi szakában - akár a legelső nyilatkozattételen - teljes körű nyilatkozatot tudunk tenni, és minden iratot hiánytalanul az adóhatóság rendelkezésére tudunk bocsátani. Erre azonban nem mindig van lehetőség - jellemzően abból az igazságtalan helyzetből adódóan, hogy 5 évvel ezelőtti eseményeket kell rekonstruálni, úgy, hogy az akkori történések idején ilyen vizsgálatra nem készültünk.
 10.  

 11. Az adózó saját nyilatkozata nagyon lényeges bizonyíték. Ez az egy bizonyítékunk van, ami csak tőlünk függ. Érdekes tapasztalat - a saját nyilatkozatunk bizonyító erejét, ha mellettünk szól leértékelik, ha ellenünk szól felértékelik a hatóságok. Az is érdekes tapasztalat, hogy az adózó a saját nyilatkozatával inkább ront, mint javít a helyzetén. A nyilatkozattétel időpontját és tartalmát kellő körültekintéssel kell megválasztani - akkor jön el az ideje, ha a releváns információk teljes körűen rendelkezésre állnak. Információk hiányában nem lehet - tehát nem szabad - nyilatkozni semmilyen kérdésben.
 12.  

 13. A nyilatkozattétel megtagadása is megfontolható adott esetben - ez egy olyan jog az adózó kezében, amely miatt az adózót nem érheti szankció, az adóhatóság nem szabhat ki ezért bírságot. Vannak olyan helyzetek, amelyekben indokolt ezzel élnie - de ezt nem lehet általánosítani. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a nyilatkozattétel megtagadása minden esetben érdekében is áll az adózónak, hiszen a bizonyítási kötelezettség egy ilyen adóellenőrzésben őt terheli - és ez nem teljesíthető tagadással. Ráadásul a nyilatkozat megtagadása beindítja az adóhatóság megkeresési gépezetét Bankfelügyelet, Földhivatalok, Cégbíróság stb. felé.
 14.  

 15. Bár egy ilyen ellenőrzés során az adózót terheli a bizonyítási kötelezettség - nem szabad a túlbizonyítás hibájába sem esni. Egy tanúvallomás is lehet hiteles bizonyíték önmagában - kettő tanúvallomás ellentmondása pedig kiolthatja mindkettő bizonyító erejét. Ugyanez az okiratokra is érvényes.
 16.  

 17. Számoljon azzal, hogy az adóhatóság előtt nincsen banktitok. Nincsenek olyan banki, biztosítási stb. konstrukciók, amelyekről a bank ne lenne köteles - szabályszerű megkeresésre - tájékoztatást adni az adóhatóságnak. Számoljon azzal is, hogy ingatlan vásárlásait - annak illetékkiszabáshoz szükséges adatait már az adóhatóság tartja nyilván.
 18.  

 19. És akkor jöjjenek vagyongyarapodási, életviteli tanácsok. Kezdjük talán azzal a szentségtöréssel, hogy vagyongyarapodás ellenőrzés ellen legjobb védekezés az adófizetés. Legyen értékelhető adóbevallása: mutasson fel látható, vizsgálható kiadásaival arányban álló adózott jövedelmet. Egy veszteséges vállalkozás vagy egy nullás adóbevalló vagyongyarapodás ellenőrzéséhez nem kell névtelen feljelentés - a hivatali számítógép fogja ilyen esetben a kiválasztást elvégezni.
 20.  

 21. A hétköznapi élet nagy döntéseit, úgymint lakásvásárlás, építkezés, autóvásárlás vagy akár házasságkötés - ilyen sajátos adóellenőrzési nézőpontból is meg kell tervezni, előre. Ugyanis sokkal egyszerűbb előre tervezni, mint utólag bizonyítani. Mikor - mit - miből - ezeket a kérdéseket meg kell tudni válaszolni. Itt nagyon fontos kérdés a kronológia. Több ügyben is jött forráshiány abból, hogy a kronológia nem stimmelt. Már megjött az új autóm, forgalomba helyezték, ki is fizettem - de a régit egy nappal későbbi dátummal adtam el, számolták be stb. - vagy legalábbis így szólt a szerződés. Egy ellenőrzésben viszont szükség lenne forrásként a régi autó megkapott vételárára is, hiszen abból fizettem az újat - de ezt az egynapos csúszás miatt nem engedi a kronológia, és az APEH. A példa lakásra - bármire - ugyanúgy érvényes.
 22.  

 23. Nyaraló bérbeadás bejelentés nélkül (Balaton, Adria, Zalakaros, Harkány, Hévíz stb.), fekete jövedelmek (jutalék, borravaló, hálapénz, számla nélküli értékesítés stb.) szerzése adózás nélkül (és egyébként) nem javasolt (jogellenes, a törvények büntetik, és egyéb hátrányos következményekkel járnak) - de ugye nem kell mondani azt sem, hogyha ezek a tételek átutalással, befizetéssel rendre - mondjuk havi rendszerességgel, ahogy fizetik - megjelennek a lakossági folyószámlánkon, akkor elkezdhetünk gondolkodni az öt évre visszamenő önrevíziónkon - mert egy adóellenőrzésben ez a bankszámla lesz az első, amelyről az adóhatóság előtt el kell számolnunk.
 24.  

 25. Ha vállalkozó, cége van - kezelje kritikusan az olyan ügyleteket, mint cégalapítás, törzstőke felemelés, tagi hitel. Ha nincs adózott forrása - felejtse is el ezeket.
 26.  

 27. Gyermeke lakásvásárlásához, vagy akár más célú jövedelemhez juttatásához használja ki az Illetéktörvény azon rendelkezését, hogy a bankszámláról bankszámlára utalt pénz ajándékként mentes az ajándékozási illeték alól. (Itv. 17.§/1/ g., ezt az illetékmentes szerzést azonban be kell jelenteni az adóhatóságnak). Ha ugyanezt az összeget készpénzben adja, akkor minimum 11% ajándékozási illetéket kell fizetni. Gondoljon bele: volt ilyen eset a családban? Természetesen ez az ajándékozás az ajándékot kapó magánszemélynél (a gyermeknél) az Szja alól is mentes. (Szja tv. 1. sz. M. 7.2.)

 

Megrendelő lap

 

Vissza a főoldalra

 

 

Olvasói vélemény
...e könyv nélkül - szent meggyőződésem - nem tudtuk volna sikerre vinni az APEH ellenünk indított vizsgálatát. A fél évig tartó vizsgálat részünkre kedvező (SZJA pótbefizetés-, késedelmi pótlék- és bírság befizetése nélküli) lezárása kapcsán nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez többek között az Ön jó tanácsainak is volt köszönhető.

Könyvét mindenkinek figyelmébe ajánlom, akár túl van, akár még előtte egy ilyen embert próbáló vizsgálatnak.

L.B.

 

Tartalomjegyzék
A könyv teljes tartalomjegyzéke itt megtekinthető.

 

Vásárlás személyesen
A könyv megvásárolható az
ADÓNET.HU Zrt.
1085 Budapest
József körút 53. I. em.
8. számú Ügyfélszolgálatán.
Telefon: 06 1 267 5010.

Részletes térkép